Barn- och ungdomsverksamhet

I barn- och ungdomsverksamheten har vi som ambition att kunna erbjuda aktiviteter utomhus både sommar och vinter. Vi är ca 8-10 ledare som hjälps åt i de olika verksamheterna. Alla aktiviteter utom vildmark/äventyr är avgiftsfria, det enda som krävs är medlemskap i Nynäs IK!

VÅR/SOMMAR/HÖST

Under april/maj och september/oktober har vi terrängcykling för barn 3-15 år då vi cyklar olika rundor i skogen med de lite äldre barnen (från åk 2 och uppåt). Vi brukar träffas på måndagskvällar och dela upp oss i mindre grupper vid behov. De yngre barnen (ca 3-åk 1) bjuder vi in några gånger i maj och september då vi anordnar vi en specifik teknikbana vid klubbstugan.

Under 2021 färdigställde vi en cykelled vid elljusspåret med vissa tekniska inslag, vilket nu är den självklara samlingpunkten för terrängcyklingen. Cykelleden passar för alla åldrar och olika typer av cyklar.

Sedan 2021 har vi startat en vildmarks- respektive äventyrsgrupp med tema friluftsliv. Under terminerna har vi ett antal träffar där vi med de äldre barnen (åk4-6) gör heldagsaktiviteter och är ute och övernattar i tält eller vindskydd. För 2022 utmanar vi gruppen och har som mål att klara en 4-dagars vandring i Dalarna på sommarlovet. För de lite yngre (åk 1-3) träffas vi främst kvällstid för olika uteaktiviteter. Specifik anmälan till dessa grupper krävs och vi tar ute en liten terminsavgift.

För de ännu yngre barnen hänvisas till Friluftsfrämjandets Skogsmulle/knytte-grupper i Tystberga.

För både terrängcykel och vildmarksgrupperna ingår moment av orientering och säkerhet/första hjälpen och vi försöker regelbundet ta med detta i verksamheten.

Vi har även provat att åka gemensamt till Likstammens badplats i augusti för att genom lek träna vattenvana, vilket kan komma att bli en återkommande aktivitet.

På hösten kan det dyka upp lite andra aktiviteter såsom en nattorientering och reflexbana där vi letar kontroller med pannlampa samt någon form av halloween-aktivitet vid höstlovet.

Vi har vid ett par tillfällen anordnat en familjevandring i närområdet där barn i åldrarna 1-12 år med föräldrar har hängt med. Vi brukar vandra några km och sedan stanna och grilla lunch. Vi tar god tid på oss. Detta har rönt stort intresse och något vi kommer att fortsätta med. 

VINTER

Från november till februari kan vi erbjuda skridskoskola/träning i ishallen. Vi åker också på natur-is på närbelägna sjöar eller dammar när tillfälle ges.

Om snön kommer brukar vi anordna Barnens vasalopp i februari. Ligger snön längre kan vi erbjuda prova på skidor eller barnskidskola.

Kika i kalendern efter tillfällen och på anslagstavlor när de olika aktiviteterna drar igång!

Kontakt barn/ungdomsverksamheten:

Ingegerd Ask 070-318 55 21 eller mail nynasik@gmail.com